Свинско руло с кашкавал и краставички
Руло от свинско в бекон с плънка от кисели краставички и кашкавал, сготвено в доматен сос.
Необходими продукти:
- 4 свински пържоли без кост - по около 200 г всяка
- сол и пипер
- 1 с.л. лимонов сок
- 200 г твърд кашкавал или друг вид твърдо жълто сирене
- 8 кисели краставички
- 100 мл доматен концентрат
- 50 мл вода
- 2 скилидки чесън
- 1 стебло целина
- листата на 1/2 връзка магданоз
- 200 г бекон на тънки ленти
- 1 ч.л. горчица
- 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Свинските пържоли сложете между два листа стреч фолио или найлон и с чук за месо изтънете до дебелина около 0,5 см. Не бива да стават прозрачни като за шницел.
2. Поръсете със сол и пипер, покапете с лимонов сок и оставете настрана една върху друга за 15 минути. През това време се захванете с останалата част от ястието.
3. Киселите краставички нарежете на четвъртини по дължина. Кашкавала на 4 или 8 дебели гредички. Затова е добре да си купите плочка кашкавал, а не пита. Но в крайна сметка, ако имате от триъгълния, режете и ще наставяте в рулото.
4. Пригответе соса като изсипете в купичка доматения концентрат и разбъркате с водата. После добавете намачкания чесън и много добре наситнените целина и магданозени листа. Разбъркайте.
5. Вземете пържолка, намажете с горчица от едната страна, положете кашкавал и краставички и завийте на стегнато руло. След това положете лента бекон върху дъска, сложете единия край на рулото отгоре и въртете докато лентата свърши. Сложете втора и въртете необгърнатата част от рулото докато и то се увие. 2-3 ленти трябва да са достатъчни за едно руло. Направете по същия начин и останалите три рула.
6. Сгорещете олиото в тиган с незалепващо покритие на умерен към силен огън и сложете рулата. Въртете докато се запечатат от всички страни за по 2-2:30 минути.
7. Намалете огъня на слаб, залейте с доматения сос и сложете капак. Оставте да се готви 30 минути като на 15-тата обърнете. Друг вариант е да преместите рулцата в тавичка, да залеете там със соса и да пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. В този случай няма нужда от обръщане.
8. Разрежете косо всяко руло през средата на дължината и поднесете с пресни зеленчуци или гарнитура по желание. Ако искате да превърнете в ордьовър, нарежете рулата на хапки, забодете по чери домат на клечка за зъби и след това боцнете хапката. Така можете да поднесете като месно предястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ