Свинско къри с млечно-доматен сос
Месо по индийски в доматен сос с кисело мляко и азиатски подправки.
Необходими продукти:
- 1 кг немазно свинско месо
- 3 с.л. олио
- 400 мл домати от консерва
- 200 мл кисело мляко
- 200 мл телешки бульон
- 2 с.л. доматен концентрат
- 2 с.л. семена кимион
- 2 с.л. семена кориандър
- 3 зърна зелен кардамон
- 1 с.л. бял пипер на зърна
- 2 ч.л. рендосан пресен джинджифил
- 2 глави червен лук
- 4 скилидки чесън
- сол на вкус
- 2-4 чили чушлета
- листа кориандър за поръсване при сервиране
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете тиган и изсипте в него семената кимион, кориандъра и зърната пипер и кардамон. Запечете докато усетите ароматите им. Прехвърлете в хаванче и счукайте.
2. В блендера сложете лука, чесъна, подправките, които счукахте, джинджифила, люти чушлета и половината листа кориандър. Смелете на гладка паста.
3. Месото нарежете на големи хапки. Овкусете със сол. Сгорещете в тиган на силен огън 2 с.л. олио и запържете месото колкото да се запечати, като се стремите да го обръщате от вички страни, за да хване коричка и да запази соковете си. След около 5 минути извадете.
4. Сгорещете 1 с.л. олио в същия тиган. Изсипете пастата от блендера и запържете на умерен огън докато започне да се усеща ароматът ѝ. След това добавете месото и го разбъркайте, за да се овкуси хубаво.
5. Добавете доматения концентрат, разбъркайте и налейте доматения сос и бульона. Оставете да къкри под капак 20 минути. След това махнете капака и гответе докато сосът се редуцира. Можете да добавите и цели люти чушлета. Опитайте мръвка и ако е готова, преминете по-нататък.
6. Застройте с киселото мляко и махнете от огъня точно преди завиране. Посолете на вкус, поръсете с листа кориандър и сервирайте с гарнитура от бял ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ