Пиле тика масала в лют сос
Пикантно печено пилешко в доматен сос.
Необходими продукти:
За маринатата:
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 2 с.л. лимонoв сок
- 2 ч.л. смлян кимион
- 2 ч.л. смлян червен пипер
- 2 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. сол
- 1 парче джинджифил, наситнен (1,25 см дължина) или 1 ч.л. джинджифил на прах
- 680 г обезкостени пилешки гърди, без кожата, нарязани на кубчета от по 2,5 см
За соса:
- 1 с.л. неосолено масло
- 2 скилидки чесън, наситнен
- 1 чушле халапеньо, наситнено
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. гарам масала
- 1/2 ч.л. сол
- 1 (226 г) консерва доматен сос
- 1 ч.ч. сметана за разбиване
- 1/4 ч.ч. нарязан пресен кориандър
Начин на приготвяне:
1. Смесете киселото мляко, лимонoвия сок, кимиона, червения пипер, черния пипер, канелата, солта и джинджифила в затваряща се найлонова торбичка и разклатете. Оставете да престои 15 - 30 мин.
2. Сложете пилешкото и мариновайте в хладилника за час или повече.
3. Набодете месото на шишове и го сложете в оребрен тиган или на скарата и изпечете до готовност.
4. Разтопете маслото в голям и дълбок тиган на умерен огън, добавете чесъна и халапеньото и пържете 1 мин.
5. Прибавете кориандъра, кимиона, червения пипер, гарам масалата и солта.
6. Сложете доматения сос, оставете да къкри 15 мин. и прибавете сметаната. Оставете на слаб огън докато сосът се сгъсти - около 5 мин.
7. Добавете изпеченото пилешко в соса и оставете да къкри докато пилето се стопли.
8. Поднесете върху ориз басмати или с хляб Нан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ