Свински пържоли с карфиол и домати
Печено свинско с коричка от смлени зеленчуци и кашкавал.
Необходими продукти:
- 6 дебели сочни свински пържоли без кост - между 220 и 300 г свяка
- сол и пипер
- 3 ч.л. едрозърнеста горчица
- 3 домата
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- 1 морков
- 1/2 глава карфиол
- 120 г кашкавал
- листа пресен копър
Начин на приготвяне:
1. Направете от едната страна на пържолите диагонални разрези, които да достигат до средата на дебелината на мръвката. След това от същата страна направете диагонални разрези в обратната посока, за да се получат ромбове. Обтрийте пържолите със сол и пипер и намажете всяка с по 1/2 ч.л. едрозърнеста горчица от страната с разрезите. Подредете ги в тава без да се застъпват.
2. Нарежете всеки домат на 6 слайса и подредете по 3 слайса върху всяка пържола.
3. Пъхнете тавата в загрята на 220 градуса фурна и намалете на 200. Оставете пържолите да се готвят 30 минути.
4. През това време нарежете лука и морковите на кубчета и разделете карфиола на розички, а всяка розичка - на половинки. Измийте разполовените карфиолчета.
5. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука за 3 минути до лека промяна на цвета. Добавете моркова и гответе още 3 минути. Следва да прибавите и карфиола, да овкусите със сол и пипер и да разбъркате хубаво. После сложете капак на тигана и оставете да се готви докато карфиолът леко омекне.
6. Пресипете съдържанието на тигана в чопър и смелете.
7. Извадете пържолите от фурната и намажете върху доматите получената паста от зеленчуци. На финала поръсете с рендосан кашкавал.
8. Върнете във фурната за още 10-12 минути като намалите огъня на 180.
9. Наситнете копъра и поръсете всяка пържолка със свежи листенца преди сервиране. Заради капачето от зеленчуци не е необходимо да поднасяте гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ