Свинска манджа с картофи и доматен сос
Гозба със свинско с лук, картофи и моркови в доматен сос с подправки.
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо - може да си го вземете шарено, ако обичате по-мазна храна
- 2 с.л. олио
- 3 глави лук
- 1 голям морков
- 2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. млян черен пипер
- 1 ч.л. сух босилек
- 1 ч.л. сух риган
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 500 мл вода или бульон, ако имате
- 1,5 кг картофи
- 2 дафинови листа
- 5 скилидки чесън
- 400 мл доматен сос - ако използвате доматен концентрат, разредете 100 мл от него в 300 мл вода
- листата на връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо нарежете на парчета с размер на двойна хапка. Лука нрежете на кубчета, но не много малки. Моркова разполовете и след това нарежете на 3 надлъжни парчета всяка половина. Режете напречно на кубчета с размер 1/3 хапка. Картофите обелете и нарежете на хапки. Накиснете във вода, за да не потъмняват.
2. В голям тиган сгорещете олиото. Най-удобно ще ви е, ако имате тиган тип уок. Гответе на този етап на висока температура. В добре сгорещената мазнина изиспете свинските мръвки и бъркайте 10 минути докато се запържат хубаво.
3. Намалете огъня на умерен и изсипете лука. Бъркайте 5 минути, след това прибавете и моркова и бъркайте още 8 минути.
4. Овкусете със сол, пипер, риган, мащерка, босилек и червен пипер. Пресирайте чесъна в ястието. Налейте водата - добре е да е вряла или поне топла. Пуснете дафиновите листа и изчакайте да кипне.
5. Изсипете картофите, размешайте и сложете капак. Оставете да се готви 25 минути. Ако водата ви се вижда малко, сипете още, за да могат картофите да се сготвят добре.
6. Залейте с доматения сос или разбит доматен концентрат във вода. Ръснете щипка захар и оставете да ври още 10 минути под капак.
7. Поръсете с листа наситнен свеж магданоз и разбъркайте. Поднесете с украса от още листа магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ