Яхния от свинско с картофи в бирен сос
Задушено свинско в бира с картофи, бекон, зеленчуци и доматен сос.
Необходими продукти:
- 100 г бекон
- 800 г свинско
- 2 с.л. олио
- 200 г лук (2 средно големи глави)
- 300 г моркови (2 средно големи моркова)
- 4 големи скилидки чесън
- 3 с.л. сладък пипер
- 500 мл светла бира
- 1 с.л. брашно + 50 мл студена вода
- 250 мл смлени домати в доматен сос от консерва (или доматен сос)
- 250 г сладки чушки
- сол и пипер на вкус
- 600 г картофи
- 1 л бульон
- заквасена сметана и магданоз за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Бекона нарежете на тънки лентички, а свинското на хапки. Нарежете лука на парчета, а морковите разделете на четвъртини и след това превърнете в кубчета. Чушките също почистете и нарежете на правоъгълници с размер 1/3 от хапка. Остават картофите - запазете ги за по-късно или, ако режете сега, после накиснете във вода, за да не потъмнеят. Трябва да станат на парченца колкото средна по размер хапка.
2. Вземете си голяма тенджера с незалепващо покритие. Сложете на котлона, пуснете на умерен огън и изсипете вътре бекона. Гответе докато се посгърчи. Извадете в отделна чиния.
3. Засилете огъня. Гответе месото на два пъти, за да можете да обръщате и да се разпредели температурата равномерно. Изсипете първата половина и обръщайте от всички страни щом побелее. Ще отнеме около 4-5 минути общо. Работете с щипки - най-лесно е.
4. Когато сте готови с цялото месо, си го съберете в чинията с бекона. Сгорещете олиото и отново намалете огъня на умерен.
5. Гответе лука за 3 минути докато стане леко прозрачен. Добавете морковите и гответе още 3 минути при периодично бъркане.
6. Прибавете намачкания чесън и червения пипер и разбъркайте хубаво. Оставете да се загрее добре за 2 минути.
7. Налейте бирата, изчакайте да кипне и върнете в ястието свинското и бекона. Изчакайте пак да закъкри.
8. Разбъркайте брашното с водата и налейте на тънка струйка при постоянно мешане.
9. Залейте с доматения сос, добавете чушките, овкусете със сол пипер и прибавете и картофите. Залейте с бульона, изчакайте да кипне, похлупете с капак и оставете да се готви на умерен котлон за 2 часа.
10. Сервирайте по желание с лъжичка заквасена сметана и поръска от наситнени магданозени листа. Парче хляб ще се върже идеално с този бульон от бира.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ