Самоса от домашно бутер тесто
Индийски хлебчета от маслено тесто с кайма и лук.
Необходими продукти:
За тестото:
- 350-450 г брашно
- 100 мл мляко
- 1 яйце
- 100 г масло
- щипка сол
- 1 ч.л. захар
- ½ ч.л. сода
За плънката:
- 300 г кайма
- 1 яйце
- 1 глава лук
- сол, черен пипер, кимион, лют пипер, къри на вкус
- жълтък, масло, сусам или други семена по желание
Начин на приготвяне:
1. В метален съд на умерен огън разтопете 30 г от маслото. Щом се втечни, добавете в него солта и захарта. Разбъркайте, добавете и яйцето, разбийте и накрая вкарайте и содата. Огънят не трябва да се засилва и течността да кипва.
2. Вкарайте в сместа и млякото и разбъркайте хубваво. Без да спирате да загрявате с лъжица добавяйте от брашното и разбърквайте с шпатула докато се получи тесто. Пресипете на плота и изчакаите да се охлади. След това домесете на ръце.
3. Замесеното тесто разделете на 7 парчета. Разточете първото от тях на тънка кора. Намажете с 10 г масло. След това разочете врото, намажете с още 10 г от маслото и залепете върху първата кора с маслото нагоре. Така подрете 7-те пласта тънко тесто, намазано с масло един върху друг. След това покрийте със стреч фолио и разточете на още по-тънка кора. После приберете в хладилника за 30 минути.
4. През това време изсипете каймата в купа, смесете я със суровото яйце, наситнения лук, подправки на вкус и направете смес като за кюфтета.
5. Извадете тестото от хладилника, прехлупете го напловина и разрежете на 7 парчета. Всяко от тях разточете на тънки кръгчета.
6. В средата на всяко кръгче сложете от плънката и загърнете на вързопчета или четириъгълни банички.
7. Положете ги в намазнена тава или тава, застлана с хартия за печене, По желание намажете с жълтък или разтопено масло, поръсете със сусам или други семена и гответе в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 25-35 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ