Салата с печени скариди и спагети
Салата със спагети и печени скариди, полята с вкусен дресинг.
Необходими продукти:
За маринатата:
- 12 кралски скариди, обелени и почистени от вените, но със запазени опашки
- 2 големи скилидки чесън, фино нарязан
- 1 ч.л. зехтин Еxtra virgin
- ½ ч.л. пушен червен пипер
- фина морска сол и прясно счукан черен пипер на вкус
За дресинга:
- ½ ч.ч. вода
- 2 с.л. захар
- сокът на 1 персийски лайм
- 2 големи скилидки чесън, фино нарязан
- 2 чили чушлета, фино нарязани
- 2 с.л. виетнамски рибен сос
За салатата:
- 280 г виетнамски сушени оризови спагети
- 3 глави лук шалот, нарязани на тънки филийки
- 3 с.л. зехтин Еxtra virgin
- 1 малка краставичка, обелена и нарязана на жулиени
- 2 ч.ч. накъсана маруля
- 1 ч.ч. накъсани листа мента
- ½ ч.ч. суров, неосолен шам-фъстък
Начин на приготвяне:
1. Сложете скаридите в купа с чесъна, зехтина, червения пипер, солта и пипера и оставете в хладилника за 30 мин.
2. Сгорещете 3 с.л. зехтин в малко тиганче и запържете лука шалот до златисто. Извадете от тигана и заделете за украса. Запазете тази мазнина за спагетите.
3. Накиснете оризовите спагети в гореща вода за 30 мин. Когато са готови, ги сварете за кратко до омекване. Изплакнете със студена вода, отцедете и ги запържете олиото от шалота, като разбърквате за известно време.
4. За дресинга, кипнете ½ ч.ч. вода и разтворете захарта. Когато захарта се разтвори напълно, сложете този сироп в купа. След като се охлади, прибавете сока от лайм, чесъна, чили чушлетата и рибения сос и разбъркайте.
5 Препечете шам-фъстъка в малко тиганче и оставете да се охлади. Сложете го в затваряща се найлонова торбичка и с помощта на точилка (или друго, с каквото разполагате) го натрошете.
6. Сложете оребрен тиган на котлона, като увеличите огъня до най-силната степен. Изпечете скаридите за около минута от всички страни до готовност.
7. В голяма купа или чиния подредете канапе от спагетите, марулята, краставицата и листата мента. Сложете отгоре печените скариди и поръсете със запържения златист чипс от шалот и препечен шам-фъстък.
8. Поднесете с дресинга отстрани, така че всеки сам да си овкуси салатата с желаното количество.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ