Салата от рендосана целина с ядки
Гарнитура от корен прясна целина с билки и орехи.
Бон Апети
Излъчен на 06.02.2018
Настъргана целина с печени орехи, лимонв сок, каперси и магданоз - това е наистина елементарна рецепта за прясна зимна салата, в която се използва здравословен продукт без да минава термична обработка. А най-хубавото е, че можете да сервирате тази храна като салата, предястие и дори гарнитура към меса, паста, картофени гозби. Едновременно лесна, семпла, но и много вкусна, тази целина може да посрещне гости или пък просто да порадва семейството с порция вкусно здраве.
Първо е добре да си направим ароматния зехтин. За целта се запичат орехови ядки на сух тиган, прехвърлят се в купа и се заливат със зехтин. Така той попива ядковите миризми и след това носи благоухание на цялата гозба. Ядките могат да престоят в мазнината само час-два, но е най-добре да прекарат там 24 часа, за да се засили ефектът на овкусяването.
Останалото е лесно - обелвате, измивате и рендосвате глава целина, покапвате я с лимонов сок, за да не потъмнее и разбърквате. Отгоре доовкусявате с лимонови корички, наситнени магданоз, див или пресен лук и каперси. Разбърквате отново, заливате с оцет, ароматния зехтин и подправяте със сол на вкус. Финално разбъркване и е готово. Можете да поръсите с орехови ядки от ароматния зехтин при сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ