Салата от печени патладжани с гъби и домати
Патладжанена салата с пресни домати и пържени гъби с лук.
Необходими продукти:
- 5 патладжана
- 3 домата
- 2-3 скилидки чесън
- 10-тина пресни печурки
- 1 глава лук
- сол и пипер
- 6 с.л. олио или друг тип растителна мазнина за готвене
- 4 с.л. соев сос
- връзка магданоз
- 1 с.л. червен пипер
- лют пипер по желание
- пресен лук по желание
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните обелете, измийте, подсушете и всеки от тях разделете на 3 напречни части. Получените парчета разполовете по дължина и всяко от тях нарежете на 3 надлъжни части.
2. Прехвърлете патладжаните в купа, овкусете с 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 с.л. червен пипер и лют пипер по желание. Залейте с 3 с.л. олио и разбъркайте.
3. Прехвърлете патладжаните в голяма тава, застлана с хартия за печене и разстелете без да се застъпват. Пъхнете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
4. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци, лука - на кубчета, а чесъна наситнете.
5. Сгорещете 3 с.л. олио в тиган на умерен огън. Запържете лука за 4 минути до леко покафеняване, добавете гъбите и гответе докато пуснат водата си и тя леко се поизпари.
6. Добавете чесъна и соевия сос и оставете тигана на огъня още 3-4 минути. След това махнете от котлона.
7. През това време нарежете доматите на полумесеци, а зеленищата наситнете.
8. Изпечените патладжани прехвърлете в салатиера, добавете гъбената запръжка, доматите, магданоза и пресен лук по желание. Разбъркайте и опитайте на подправки. Можете да добавите още намачкан чесън или още соев сос и лют пипер. Сервирайте салатата сравнително топла.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ