Салата от кимчи с чили
Корейска туршия с люто-кисел вкус.
Необходими продукти:
- 2 глави кимчи (намира се в широката хранителна верига, но за по-сигурно го потърсете в магазин за корейски или азиатски хранителни продукти)
- 5-10 стръка зелен лук
- най-малко 100 г морска сол или нейодирана сол
- 4 с.л. (около 20 г) чили на прах
- 2-3 скилидки чесън, накълцани
- 2 с.л. захар (без значение какъв вид)
- малко накълцан джинджифил (около 5 г), или 1 ч.л. джинджифил на прах
- ½ глава лук (не е задължителен)
Начин на приготвяне:
1. Измийте зелето и го разрежете на четири части по дължина. Отстранете стъблата. След това нарежете зелето хоризонтално на малки парчета (не по-големи от 5 см.).
2. Поставете нарязаното зеле в чисти найлонови торбички и го поръсете със сол. По-добре използвайте морска сол, въпреки че нейодираната сол също ще свърши работа. Така сокът на зелето ще се осоли. Притиснете зелето с ръце, за да изтече колкото се може повече вода от него. След това завържете торбата и я оставете на страна за около 5-6 часа.
3. Извадете зелето от соления разтвор и ако е необходимо, го измийте. Трябва да е омекнало. Отново отстранете излишната вода. Поставете зелето в найлонова торбичка. Нарежете зеления лук и го добавете вътре. Накълцайте чесъна и джинджифила, добавете ги към зелето и разбъркайте. Може също така да добавите половин глава лук.
4. Добавете чилито. Добавете захарта. Смесете чилито със зелето по същия начин, по който смесихте и солта. Ако сместа не е достатъчно тъмна на цвят, добавете още чили.
5. Оставете зелето да престои 3-4 дни на хладно място. След това преместете в хладилника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ