Руско мезе Червената шапчица
Картофена салата с яйца, колбас и украса от нар.
Необходими продукти:
- 3 картофа
- 1 глава лук
- 300 г шунка или друг колбас по избор
- 15 ореха
- 2 яйца
- 100 г кашкавал
- сол на вкус
- 1 опаковка майонеза (около 125 мл)
За украсата:
- семена нар
- копър
- орехи
Начин на приготвяне:
Това е от онези руски ордьоври, които се редят на пластове и се сервират в голяма чиния така, че всеки да си боцка директно от платото. Външния вид пречи на гостите да разберат какво се крие в мезето, а след първата хапка откриват комбинация от месо, зеленчуци и майонеза на редове.
1. Сварете добре картофите и яйцата.
2. Кипнете вода, посолете я, махнете от огъня и сложете обелената цяла глава лук вътре за 15 минути. Така лютивостта му ще намалее, но ще запази свежия си вкус.
3. Вземете си голямата чиния за ордьоври и на дъното й рендосайте катофите, като ги посолите.
4. На следващ пласт наситнете лука.
5. Отгоре намажете с част от майонезата.
6. След това поръсете с наситнения колбас, смлените орехи, а върху тях рендосаните белтъци на яйцата. Посолете отново и намажете с майонеза.
7. След това натрошете сравнително равномерно жълтъците на яйцата и рендосайте кашкавала. Завършете с майонеза.
8. Украсете ордьовъра със семенца нар, орехови ядки и копър както е показано на снимката. Дръжте в хладилник до момента на поднасянето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ