Руло от картофи с месо и кашкавал
Картофено руло с плънка от кайма и кашкавал.
Необходими продукти:
- 600 г едри картофи
- 2 с.л. олио
- 200 г кашкавал
- сол и пипер
- 600 г кайма от вид по избор
- 150 мл вода
- чубрица
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.л. червен пипер
- 2-3 скилидки чесън
- листата на връзка копър
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете и нарежете на много тънки кръгове. Трябва да са почти прозрачни.
2. Застелете голямата тава за цяла фурна с хартия за печене, а хартията намажете с 2 с.л. олио. Отгоре рендосайте около 30 г кашкавал.
3. Подредете картофените шайби през цялата тава със застъпване на 40% един върху друг по време на реденето, за да се образува плътен килим от картофи. Поръсете със сол и пипер и рендосайте отгоре още 30 г кашкавал.
4. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути - картофите трябва да омекнат хубаво, но не и да загарят.
5. През това време изсипете каймата и водата в тиган и включете на умерен огън. Разрохкайте докато каймата се разпадне хубаво на трохи и овкусете със сол и пипер. Гответе докато водата се изпари. Добавете доматената паста, чубрицата и червения пипер и гответе още няколко минути.
6. Върху извадените от фурната картофи рендосайте още 30 грама кашкавал - целта му е повече да омазнява, отколкото да се усеща в ястието. След това отгоре разпределете каймата на тънък пласт, който да покрие равномерно картофите. Върху нея вече рендосайте останалите около 100 грама кашкавал и поръсете наситнения копър и чесън. Пъхнете във фурната за 5 минути.
7. След изваждане и леко охлаждане с помощта на хартията за печене навийте запеканката на руло. Получава се сравнително лесно, защото хартията много помага. Оставете рулото да се охлади в новата си форма и след това нарежете на напречни резени - много е красиво и вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ