Ризото с шампанско
Ориз на тиган с лук, масло, шампанско и бульон.
Необходими продукти:
- 350 г ориз за ризото (арборио или балдо)
- 1 глава лук
- 150 мл шампанско
- 400 мл зеленчуков бульон
- 30 г масло
- 1 с.л. растителна мазнина за готвене
- сол и пипер на вкус
- 50 г пармезан
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука. Сгорещете растителната мазнина в голям тиган и запържете в нея лука.
2. Преди да е започнал да потъмнява добавете ориза, като е важно да не го миете. Гответе 3 минути на умерен огън при непрестанно разбъркване и след това залейте с шампанското.
3. Гответе докато шампанското се изпари. Залейте с врелия бульон и оставете под капак докато зърната се разварят, но останат леко хрупкави отвътре. При нужда добавете още малко бульон или вряла вода.
4. Овкусете със сол и пипер, добавете половината от пармезана и маслото. Гответе още 2-3 минути като разбърквате.
5. Махнете от огъня и сервирайте поръсен с останалия пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ