Ризото с печен чесън и гъби
Пилешко с ориз, бяло вино и гъби.
Необходими продукти:
- 200 г ориз
- 1 средна глава лук, ситно нарязана
- 1 чаша бяло вино
- 4-5 скилидки чесън, печени във фурна , необелени
- шепа гъби
- 2 с.л. зехтин
- 30 г масло
- пилешки бульон
- пресен тим
- шепа сирене пармезан
- сол и пипер
За топинга:
- 2 шепи хлебни трохи
- шепа начупени бадеми
- пресен тим
- сол и пипер
- 1 бр пилешки гърди
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на ситно и изпържете в зехтин, докато омекне.
2. Добавете суровия ориз и нарязания тим към лука. Добавете малко сол и пипер. Леко запържете на средна към ниска температура, докато оризът лекичко омекне (само няколко минути).
3. На средна температура, добавете виното към лука и ориза. Оставете да къкри, докато алкохолът се изпари и повечето течност се попие от ориза.
4. Добавете пилешкия бульон, черпак по черпак, но добавяйте следващия черпак когато предния се е изпарил. Бъркайте постоянно! Тази стъпка отнема към 15-20 минути. Количеството бульон зависи от това колко мек искате ориза.
5. Сложете хлебните трохи, начупените бадеми и тима в голям тиган с малко зехтин. Пържете, докато станат хрупкави. Овкусете на вкус със сол и пипер.
6. Когато оризът започне да омеква, сложете гъбите и изстискайте печения чесн вън от люспите му, върху ризотото. Разбъркайте добре.
7. Изпечете пилето и нарежете на желаната дебелина.
8. Когато оризът е мек, добавете маслото и разбъркайте добре. След като маслото се разтопи и смеси с ризотото, изключете котлона и разбъркайте вътре сиренето пармезан. Овкусете пак на вкус със сол и пипер. След като разбъркате за последен път, покрийте и оставете да престои за 5 минути.
9. С черпак сложете готовото ризото в чиния, добавете малко от хрупкавия топинг с бадеми и печеното пиле, и добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ