Регистрация

Ризото с пармезан и гъби

Ризото с пармезан и гъби
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 5153

Ориз с печурки и манатарки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 порции ориз арборио
  • шепа сушени манатарки или други сушени гъби по избор
  • 100 г печурки, нарязани на четвъртинки, според големината
  • 100 г пресен пармезан, настърган
  • 500 мл пилешки бульон
  • 80 мл сух вермут
  • пресни дафинови листа
  • риган
  • босилек
  • лук шалот
  • 100 мл масло
  • сол, пипер (прясно смлян)
  • 2 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

1. Накиснете сушените гъби в топлата вода. Оставете за 30 мин.

2. Нарежете дафиновия лист, ригана и босилека много фино.

3. Налейте пилешкия бульон в тенджера и загрейте на силен огън. Добавете пресните дафинови листа, босилек и риган. Не оставяйте да кипне, а само да се стопли хубаво, след което намалете котлона до слаб.

4. Нарежете лука шалот на средни парченца. Разтопете 2 с.л. масло в тиган за ризото. Добавете лука, когато маслото се разтопи и сгорещи, но внимавайте да не изгори. Овкусете със сол и пипер. Оставете лука да започне да покафенява, но не много. Сложете ризотото, като целият ориз трябва да се покрие с масло и запържете леко (2-3 мин.).

5. Добавете вермута (може да замените с бяло вино, но вкусът ще е по-различен). Разбъркайте, така че да не залепне оризът и не спирайте да разбърквате, докато вермутът не се абсорбира напълно.

6. На този етап започнете да добавяте пилешкия бульон чаша по чаша (или с голям черпак) и разбърквайте. Внимавайте колко бульон добавяте - ризотото не бива да остава много сухо, но не трябва и да плува в течност.

7. Добавете нарязаните на четвъртинки гъби, след което, докато продължавате да добавяте бульона, сложете нарязаните подправки и разбъркайте. Когато сте добавили около половината бульон, налейте и водата, в която са киснали гъбите, като преди това я прецедите.

8. Бавничко добавете пармезана, малко по малко, като не спирате да бъркате.

9. Завършете с пилешки бульон, когато течността се поеме от ризотото и продължете да добавяте сиренето. След около 20-35 мин. ще забележите как става все по-кремообразно. Ако предпочитате вкусът на гъбите да е по-силен, може да ги добавите към края.

10. Гответе до желаната твърдост на ризотото, като за по-мек ориз са необходими общо около 70-75 мин., но ако предпочитате по-твърд, гответе 45-55 мин.

11. Може да оставите малко от течността в съда, тъй като оризът ще я поеме и след края на готвенето.

12. Поднесете в голяма купа или в чиния, поръсено с още малко сирене.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
2
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта