Ризото с пармезан и гъби
Ориз с печурки и манатарки.
Необходими продукти:
- 2 порции ориз арборио
- шепа сушени манатарки или други сушени гъби по избор
- 100 г печурки, нарязани на четвъртинки, според големината
- 100 г пресен пармезан, настърган
- 500 мл пилешки бульон
- 80 мл сух вермут
- пресни дафинови листа
- риган
- босилек
- лук шалот
- 100 мл масло
- сол, пипер (прясно смлян)
- 2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
1. Накиснете сушените гъби в топлата вода. Оставете за 30 мин.
2. Нарежете дафиновия лист, ригана и босилека много фино.
3. Налейте пилешкия бульон в тенджера и загрейте на силен огън. Добавете пресните дафинови листа, босилек и риган. Не оставяйте да кипне, а само да се стопли хубаво, след което намалете котлона до слаб.
4. Нарежете лука шалот на средни парченца. Разтопете 2 с.л. масло в тиган за ризото. Добавете лука, когато маслото се разтопи и сгорещи, но внимавайте да не изгори. Овкусете със сол и пипер. Оставете лука да започне да покафенява, но не много. Сложете ризотото, като целият ориз трябва да се покрие с масло и запържете леко (2-3 мин.).
5. Добавете вермута (може да замените с бяло вино, но вкусът ще е по-различен). Разбъркайте, така че да не залепне оризът и не спирайте да разбърквате, докато вермутът не се абсорбира напълно.
6. На този етап започнете да добавяте пилешкия бульон чаша по чаша (или с голям черпак) и разбърквайте. Внимавайте колко бульон добавяте - ризотото не бива да остава много сухо, но не трябва и да плува в течност.
7. Добавете нарязаните на четвъртинки гъби, след което, докато продължавате да добавяте бульона, сложете нарязаните подправки и разбъркайте. Когато сте добавили около половината бульон, налейте и водата, в която са киснали гъбите, като преди това я прецедите.
8. Бавничко добавете пармезана, малко по малко, като не спирате да бъркате.
9. Завършете с пилешки бульон, когато течността се поеме от ризотото и продължете да добавяте сиренето. След около 20-35 мин. ще забележите как става все по-кремообразно. Ако предпочитате вкусът на гъбите да е по-силен, може да ги добавите към края.
10. Гответе до желаната твърдост на ризотото, като за по-мек ориз са необходими общо около 70-75 мин., но ако предпочитате по-твърд, гответе 45-55 мин.
11. Може да оставите малко от течността в съда, тъй като оризът ще я поеме и след края на готвенето.
12. Поднесете в голяма купа или в чиния, поръсено с още малко сирене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ