Ризото с калмари и мастило от сепия
Черно ризото с морски дарове.
Бон Апети
Излъчен на 26.06.2018
Мастилото от сепия е екстравагантен овкусител, чиято основна цел е да боядисва ястията в черен цвят, а дъхът идеално се връзва с аромата на морски дарове. Днес Лора и Стоян го добавят към ризото с калмари и рибен бульон, за да превърнат тази храна в истинско предизвикателство за сетивата.
Първо трябва да почистите калмарите. Как се почистват калмари - гледайте във видеото, а ако не ви се занимава, си потърсете директно почистени. След това тубите се режат на кръгчета, а пипалата се заделят. В голям тиган със сгорещен зехтин се запържват лук и чесън, после се добавя оризът и се налива бялото вино. Готви се до редуциране. Налива се рибен бульон, добавят се нарязаните туби и се оставя да къкри докато оризът се сготви. През това време можете да си запържите пипалата в зехтин и да ги заделите за украса. Наситнете си и магданоза.
Когато оризът е готов, се подправя с магданоза, сол и пипер на вкус. Дърпа се от огъня и се монтира със студено масло. Пресипва се в порции, поръсва се с още магданоз и се украсява с пържените пипала.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ