Ризото с домати, броколини и босилек
Зеленчуково ризото със свежи изненади.
Необходими продукти:
- 1 л зеленчуков бульон (но не с много силен вкус, за да не стане преобладаващия аромат)
- 1 с.л. масло
- ½ с.л. зехтин
- ½ малка глава лук, фино нарязан
- 100 г (пълна ½ ч.ч.) ориз за ризото (например арборио)
- 1 ½ с.л. сухо червено вино
- пълна ½ ч.ч. броколини, само цветчетата, нарязани на хапки
- 1 домат, узрял, но твърд, фино нарязан на кубчета
- 1 с.л. студено масло – допълнително
- ¼ ч.ч. листа босилек
- 50 г (½ ч.ч.) пармезан, настърган – заделете 1 с.л.
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Стоплете бульона и оставете да къкри леко. Сложете маслото и зехтина в голяма и тежка тенджера на силен огън. Прибавете лука и сотирайте докато стане прозрачен.
2. Прибавете ориза и бъркайте 1 мин. или докато зърната станат лъскави и се покрият хубаво с маслото/зехтина. Прибавете виното, разбъркайте хубаво докато се абсорбира, след това прибавете 1 черпак бульон, оставете да заври и бъркайте докато поеме и тази течност.
3. Прибавете броколините и продължавайте да добавяте от бульона, по 1 черпак, като разбърквате непрекъснато до абсорбиране на течността. Преди да добавите последния черпак с бульон – оризът трябва да е почти "ал денте" - сложете доматите и продължете да разбърквате.
4. Когато оризът е почти готов, но все още твърд, прибавете маслото, босилека и пармезана в ризотото и овкусете с прясно смлян пипер – прибавете сол, ако е необходимо.
5. Сипете в топли чинии за сервиране, поръсете със заделения пармезан и сложете още малко пипер по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ