Ризото със скалопини
Ризото с дъх на море.
Необходими продукти:
- 250 г ориз за ризото
- 10 скалопини
- 1/2 морков, фино нарязан
- 1/2 тиквичка, фино нарязана
- 1 глава лук, фино нарязан
- 2 скилидки чесън, фино нарязан
- малка връзка магданоз, нарязан
- сокът на 1/2 лимон
- 2 ч.л. масло
- 2 ч.л. зехтин
- 120 мл сухо бяло вино
- 700 мл бульон от морски дарове
- сол/пипер на вкус
- настърган пармезан на вкус
Начин на приготвяне:
1. В тиган запържете лука в зехтин на среден огън докато поомекне, след това прибавете чесъна и пържете още минута.
2. Прибавете ориза и разбъркайте докато се покрие, след което бавно налейте бульона, като добавяте колкото е необходимо, за да го абсорбира оризът.
3. Загрейте плитко тиганче с масло на силен огън, прибавете скалопините, като ги запържите по 1 мин. от всяка страна и намалете огъня. Прибавете магданоза и овкусете със сол и пипер, сок от лимон и след 2 мин. изключете котлона.
4. Изсипете бялото вино в ориза, без да спирате да бъркате.
5. Когато оризът започне да се сготвя, прибавете моркова и тиквичката, продължете да разбърквате и прибавете бульона, докато оризът е напълно готов (общо време за готвене около 25-35 мин.)
6. Поднесете ориза със скалопини отгоре, прибавете масления сос и овкусете с пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ