Рибено варено с картофи и моркови
Супа с риба, зеленчуци, масло и сметана, ухаеща на целина и хрян.
Обожавам телешкото варено и винаги го готвя с удоволствие. Ето една моя вариация на любимата ми манджа само,че с риба.
Необходими продукти:
- филе от бяла риба 250 -500 грама
- 1 глава кромид лук
- 2 моркова
- полвин глава целина (ако нямате, може и листа в сух вид)
- 4-5 картофа
- 1 домат
- полвин връзка магданоз
- дафинов лист
- хрян 1 корен, ако ви се намира
- 1 с.л. масло
- сол на вкус
- 15-20 зърна черен пипер
- оцет 2 с.л.
- бульон от варенето на рибата
- брашно
- 100 мл сметана за готвене
Начин на приготвяне:
Нарязвате си рибата на парчета. Целината нарязвате на кубчета, морковите - на шайби. Слагате зеленчуците да се варят в съд със студена вода и сол. Лукът се реже на шайби и се запича в тиган докато придобие карамелен цвят. След като заври водата добавете запечения лук и подправките. След като поомекната зеленчуците добавяме картофите цели и парчетата риба. Оставяте да поврят 10-15 мин. Тогава добавяте доматите и магданоза, нарязани на ситно, както и маслото. Оставяте да покъкри 5 мин. и сервирате със сос от хрян.
Предварително сте си отделили 1ч.ч. бульон където сте варили рибата, 1с.л. брашно, 1с.л. прясно масло, 1 к.ч. настърган хрян, 1к.ч. оцет, 100 мл. готварска течна сметана. Тези продукти са ви нужни за бульона.В сгорещената мазнина запържвате маслото и после разреждате с бульона. Добавяте настъргания хрян, посипан с оцета. Варите 15-20 мин. на бавен огън. Прецеждате и добавяте сметаната.
Заливате рибата със соса и поднасяте!
Приятен апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ