Рибена салата Златната рибка
Предястие с консерва риба, майонеза и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 голяма консерва риба в собствен сос
- 1 глава лук
- 2 моркова (или пакет сухари от типа бейк ролс - кръгли и солени)
- 100 г кашкавал
- 1 опаковка майонеза (около 100 мл)
- 1 яйце
- 1/2 лимон
- няколко листа маруля
- 1-2 черни маслинки за украса
Начин на приготвяне:
1. Яйцето сварете така, че да е твърдо. Морковите също сварете, но тук целта е да омекнат, без да се разкашкват.
2. Лука наситнете, а кашкавала рендосайте.
3. Изсипете в чиния рибата от консервата, като не изсипвате целия сос. Намачкайте с вилица и залейте със сока от лимона. Добавете и наситнения лук. Разбъркайте.
4. Вземете си друга чиния, в която да сервирате предястието - тази вече трябва да е намацана. Положете листа маруля, които да имитират перките. Гледайте снимката към рецептата, за да се ориентирате. На първи ред сложете половината риба внимателно, след това намажете с майонеза, изсипете останалата риба, като леко оформите купол и отгоре пак намажете с майонеза. Поръсете с рендосан кашкавал.
5. Подредете сухарите или шайбите от варените моркови така, че да оформят люспите на рибката. След това направете око, като разрежете яйцето по ширина на дебело средно кръгче. Върху него можете с маслина да оформите зеница и мигли. По желание използвайте друг продукт, с какъвто разполагате. Направете и муцунка от моркови, домат или червена чушка. Развихрете фантазията си. А после руснаците си отварят шише водка и си намислят три желания. Можете да спазите традицията.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ