Мезе за "твърдо гориво" с цвекло и зеле
Лилава салата с кисело зеле и мариновано цвекло.
Необходими продукти:
- зеле около 2 кг
- 1,5 литра вода
- 600 грама цвекло
- 1 с.л. растителна мазнина
- 3 с.л. сол
- 1 ч.ч. оцет от 9%
- 3 с.л. захар
- 2 дафинови листа
- черен пипер на зърна на вкус
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зелето на големи парчета, а цвеклото на пръчици по дължина.
2. В емайлирана тенджера или буркан редете пласт зеле и пласт цвекло като завършите с цвекло. Отгоре сложете дафиновите листа и черния пипер на зърна.
3. Направете маринатата като кипнете водата, разтворите в нея захарта и солта, изсипете растителната мазнина и оцета и махнете от огъня.
4. След това залейте зелето и затворете с капак - не е нужно да е херметически.
5. Щом се поохляди, приберете на студено в хладилник и само след 24 часа ще имате уникално предястие или мезе за водка, ракия и други видове "твърдо гориво".
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ