Реване с лимонова кора и ванилия
Сиропиран сладкиш от бити белтъци с лимонови корички.
Домашен десерт реване прави Миро в канала Готвене за начинаещи, като представя рецепта от своята книга "Българска кухня в 4 сезона". Това е апетитен и лесен сиропиран десерт от бити белтъци с брашно, добавка на жълтъци, лимонови корички и ванилия, в който не се слагат набухватели, а се разчита на добре разбития белтък да създаде обем. На финала се залива със захарен сироп, за да стане още по-вкусен.
В купа се разбиват на пяна белтъците на 4 яйца докато се сгъстят. Добавят се 100 г захар и се бие докато снегът стане гладък и твърд. В друга купа жълтъците на яйцата се разбиват с 60 г захар до побеляване и утрояване на обема. При жълтъците се добавя 1/3 от белтъчния крем и се разбива отново. Поръсват се 75 г брашно, щипка сол и 45 грама грис, рендосва се лимонова кора и се ароматизира с ванилия - есенция, захар, ампула, екстракт или каквото имате. Разбива се отново и след това нежно се абсорбира белтъченият меренг.
Сместа се прехвърля в тавичка и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна за 25-30 минути. Охлажда се и се залива с топъл сироп от 300 г захар, 525 мл вода и сока на 1/2 лимон. А след това можете да поднесете с бита сметана и листа мента или сладко от плодове. Ако имате търпение и изчакате да се напои, ще е още по-вкусно. Гледайте във видеото на Миро по-горе как точни се прави този сладкиш, подходящ и за гости.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ