Регистрация

Рататуй - френско зеленчуково рагу

Рататуй - френско зеленчуково рагу
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2199

Печени тиквички и патладжани в доматен сос с чушки и лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За соса:

  • 400 г домати (3 домата)
  • 3 сладки чушки
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. олио
  • 1 морков
  • по 1 ч.л. сол и черен пипер
  • 1 с.л. захар
  • 2 скилидки чесън
  • 1-2 клонки розмарин
  • 1-2 клонки мащерка

За зеленчуковата част:

  • 500 г дребни тиквички
  • 500 г дребни патладжани
  • 500 г твърди домати
  • 10-12 листа босилек
  • по 1/2 ч.л. сол и черен пипер
  • 1-2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 2-3 клонки розмарин
  • 2-3 клонки мащерка
  • листа босилек за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Започваме със соса. Доматите сложете в купа и залейте с вряла вода. Оставете да се отпусне ципата им и те да омекнат леко.

2. Чушките увийте индивидуално всяка в лист алуминиево фолио и бутнете да се запекат във фурната на 200 градуса за 20-25 минути.

3. Лука и чесъна наситнете, моркова нарежете на тънки шайби, доматите обелете и нарежете на кубчета.

4. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука до леко позлатяване, добавете моркова, гответе още две минути, после налейте доматите. След минута добавете солта, пипера и захарта, вкарайте чесъна и разбъркайте. Сложете върху запръжката клонките мащерка и розмарин, похлупете с капак и оставете да се готви на слаб към умерен огън за 15 минути.

5. През това време обелете чушките, почистете от семките и ги пуснете в купата на чопъра. Когато запръжката е готова, махнете мащерката и розмарина и я присъединете към чушките. Пюрирайте, като е добре да не става гладка смес, а по-скоро да наподобява едро смляна лютеница.

6. Преминаваме към зеленчуковата част. Доматите, тиквичките и патладжаните нарежете на много тънки шайби. Ако имате ренде за кръгъл чипс, прекарайте през него тиквичките и патладжаните - ще си спестите време. Не опитвайте доматите на рендето, защото ще ги разкашка - тях трябва да нарежете на ръка.

7. Изсипете в тава соса и заравнете. Отгоре сложете листа босилек. С ръце взимайте резен патладжан, домат, тиквичка, пак патладжан и така по няколко пъти. Забождайте в соса в тавата изправени резените. Трябва да си прецените добре тавата, че да не остане място. Зеленчуците се редят плътно.

8. Когато сте подредили рататуя, овкусете със сол и черен пипер, разпределете наситнен чесън, покапете със зехтин и сложете клонки мащерка и розмарин. Пуснете още няколко листенца босилек. След изпичане махнете тези подправки, защото ще са оставили вкуса си и няма нужда от тях. Завийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час. После разгърнете фолиото и запечете за още 10-15 минути.

9. Поднесете с украса от пресни листа босилек.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта