Пясъчен сладкиш с домашен мармалад
Сладкиш с плодов мармалад и маслено тесто.
Необходими продукти:
- 400 г брашно
- 180 г пудра захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- 200 г масло
- 1 яйце + 2 жълтъка
- 200 мл сладко от череши (или друго сладко, каквото имате в зимника)
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа смесете брашното, захарта и бакпулвера.
2. Добавете нарязаното на кубчета масло и претрийте с ръже до получаването на маслени трохи с пясъчна текстура.
3. Добавете яйцето и жълтъците и замесете тесто. Разделете го на 2 топки, като едната е двойно по-голяма от другата. Ако е прекалено лепкаво, го приберете в хладилника за 20-30 минути да се постегне.
4. Намаслете или покрийте с хартия за печене кръгла формичка с диаметър 26 см. и разточете на дъното и стената с около 1 см. борд по-голямата топка.
5. Отгоре намажете сладкото.
6. Разточете по-малката топка и захлупете върху сладкото, като прещипете крайщата й с борда.
7. Печете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути или докато непрецените, че е готов.
8. Можете да поднесете с пресни плодове или топка сладколед, както и да накапете с топинг за сладоледи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ