Кекс с конфитюр и трохи
Къдрав сладкиш с маслена основа и коричка от мармалад и маслени трохи.
Необходими продукти:
- 250 г масло (плюс още малко за намсляване на съда)
- 100 г захар
- 3 яйца
- 360 г брашно (4 ч.ч.)
- 1 ч.л. сода
- 300-350 г мармалад или конфитюр по избор
- пудра захар за украса
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото на водна баня.
2. Пресейте брашното и го смесете със захарта и содата.
3. Разбийте яйцата отделно и ги излейте в кладенчето на брашното. Добавете и маслото.
4. Замесете маслено тежко тесто и ако е нужно, приберете в хладилник да стегне.
5. Разделете тестото на две топки, като едната е с приблизително 1/2 по-голяма от другата.
6. Намаслете хубаво тавата, в която ще печете.
7. Разточете голямата топка на кора и я сложете в съда така, че да покрие дъното и стените му.
8. Изсипете мармалада отгоре и леко заравнете, без да се престаравате.
9. Вземете рендето и настържете останалото тесто неравномерно по повърхността. Работете с най-едрите отвори.
10. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.
11. По желание след охлаждане поръсете с пудра захар или украсете с пресни плодове и листенца свежа мента.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ