Пържен толстолоб с панировка от ядки
Толстолоб на тиган с млечен сос.
Необходими продукти:
- 4 напречни филета от толстолоб
- 12 ореха или бадема
- 6 с.л. царевично брашно
- 4 с.л. бяло брашно
- сол и пипер
- олио за пържене
За соса:
- 100 г бяло сирене (приблизително количество)
- 5 с.л. кисело мляко
- 4-5 скилидки чесън
- 10 листа босилек
- лют пипер по желание
- сока на 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
1. Филетата от риба обтрийте добре със сол и пипер. Оставете настрана да попие за 5-6 минути.
2. През това време сложете в чопъра ядките и ги бръмнете докато станат на брашно.
3. Ядковото брашно смесете с бялото и царевичното. Отсипете си част от него в чинията, в която ще овалвате рибата, защото първите две парчета ще го навлажнят и ще развалят цялото количетво.
4. Сгорещете олиото и намалете котлона на умерена температура. Овалвайте рибата и пържете двустранно до златисто. Вадете върху домакинска хартия, за да се отцеди.
5. Направете соса като сложите всички съставки без лимоновия сок в купата на пасатора и пюрирате. Ако ви се струва прекалено течно, добавете още малко сирене. След като сместа е станала гладка, разбъркайте я на ръка с лимоновия сок.
6. Сервирайте със зелена салата или друга гарнитура по желание. Аз си избрах и бобена салата, за да е по-лекичко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ