Пържен ориз със скариди и зеленчуци
Ориз по китайски със зеленчуци и морски дарове.
Необходими продукти:
- 1,5 ч.ч. ориз
- 3-4 яйца
- 300 г сварени или мариновани дребни скариди
- 1 голям морков
- 1 голяма червена чушка
- 1 малка тиквичка (по желание)
- 300 г зеле
- 2 глави лук
- 200 г замразена грах или грах от консерва
- 6 с.л. соев сос
- 5 с.л. олио (може и сусамово)
- черен пипер на вкус
- къри на прах по желание, ако искате да получите цвета от снимката (той идва от куркумата)
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза във вода в съотношение 1:2 в полза на водата. Не трябва да се преваряват зърната, за да не се слепи неприятно. След като е готов и леко ал денте, прехвърлете в друг съд и разбърквайте нежно, за да се разделят зрънцата.
2. Докато оризът се вари, си пригответе останалите продукти. Моркова обелете и нарежете на лентички. Чушката и зелето нарежете на тънки полумесеци, тиквичката (ако слагате - на малки кубчета), а лука - наситнете. Грахта извадете от фризера или отцедете от соса на консервата. Отцедете и скаридите. Ако имат черупки, ги почистете.
3. Сгорещете олиото в много голям и дълбок тиган (принципно това ястие се готви в уок) и изсипете в него лука. След 2 минути добавете зелето, след още 2 - чушката и моркова. Гответе още 5 минути и добавете тиквичката и грахта. Гответе още минута.
4. Добавете ориза и скаридите, засилете огъня докрай и започнете да пържите, като разбърквате почти постоянно. След 3-4 минути чукнете отгоре яйцата и бъркайте още 2 минути. Белтъците трябва да се запържат хубаво.
5. Махнете от огъня, подправете със соевия сос и черен пипер и поднесете с още соев сос за доовкусяване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ