Пържен ориз по китайски с яйца и зеленчуци
Китайски ориз със зеленчуци и яйца на тиган.
Необходими продукти:
- 1,5 л вода
- 1 с.л. сол
- 350 г ориз
- 2 с.л. олио
- 200 г лук
- 250 г моркови
- 200 г замраазен грах
- сол и лют пипер на вкус
- 3 яйца + 1 с.л. олио
- 50 мл соев сос
- 2 с.л. сусамово олио
- 2 стръка пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Сипете водата в тенджера, кипнете, разтворете солта и добавете добре измития ориз. Оставете да се вари до почти пълна готовност.
2. Нарежете лука и морковите на малки кубчета. Сгорещете олиото в тиган и запържете първо лука за три минути, след това добавете и морковите и гответе още три минути като намалите огъня от умерен към слаб. Добавете грахта и гответе на слаб към умерен огън за 10-тина минути.
3. Разбийте яйцата в купичка. Дръпнете зеленчуците в едната част на тигана. В другата сгорещете 1 с.л. олио и изсипете яйцата отгоре. Бъркайте и гответе докато се превърнат в малки парченца бъркани яйца. След това ги смесете със зеленчуците и овкусете със сол и пипер.
4. Отцедете ориза от водата на готвенето като изсиете в гевгир и измиете под течаща студена вода. Зърната ще се разлепят, ако не сте преварили. Това е търсеният ефект за пръхкав ориз по китайски.
5. Сипете ориза в тигана. Разбъркайте хубаво с останалите продукти и продължете да готвите като бъркате нежно.
6. Овкусете със соевия сос, размешайте докато се разпредели равномерно, добавете сусамово олио, разбъркайте пак и гответе 2 минути.
7. Нарежете косо пресния лук и поръсете ястието. Можете да сервирате като гарнитура или безмесно основно.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ