Пържени хапки от риба с белтъци и лук
Рибни кюфтета с чеснов сос.
Необходими продукти:
За соса:
- 1 краставица
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. майонеза
- сол и пипер
За кюфтетата:
- 500 г рибно филе (може да използвате 400 г бяла риба и 100 г пушена сьомга или просто бяла риба)
- няколко стръка пресен лук
- 2 белтъка
- 2 с.л. царевично брашно
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. олио
- 20 г масло
- зеленчуци за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Направете първо соса, за да можете да сервирате рибните хапки топли. Обелете краставицата и рендосайте като запазите и водичката от нея, отделила се по време на рендосването. Прехвърлете в купа.
2. Намачкайте чесъна, добавете към краставицата, сипете майонезата и заквасената сметана, овкусете със сол и пипер и разбъркайте. Дръпнете настрана да чака реда си.
3. Рибата нарежете на много ситно. Наситнете лука, белтъците разбийте, но не на гъста пяна, а просто до бяла лепкава смес. В купа объркайте рибата, лука, белтъците, лимоновия сок и царевичното нишесте. Овкусете със сол и пипер.
4. В тиган на умерен огън сгорещете олиото, пуснете в него маслото и след това с две лъжици оформяйте малки котлетчета от рибанатa смес. Изсипвайте в тигана и натискайте с обратното на лъжицата, за да се сплеснат. Пържете по около 2 минути от страна и вадете в съд, застлан с домакинска хартия.
5. Поднесете рибните хапки със соса и гарнитура по желание. Чаша студена бира се връзва идеално с това мезе.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ