Пържени хапки от варени картофи със сирене
Рецепта за домашни хрупкави картофени пръчици със сирене и кимион. Идеалното картофено мезе за бира.
Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 150 г бяло сирене
- 2-3 скилидки чесън
- лют пипер на люспи на вкус
- листата на връзка магданоз
- сол на вкус (около 1 ч.л.)
- 1 ч.л. млян кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 2/3 ч.л. млян черен пипер или 1/2 ч.л. бял пипер
- 3 ч.л. галета
- 40 г масло
- 50 мл олио (или повече при необходимост)
Начин на приготвяне:
1. Картофите сварете с все обелката. Охладете и рендосайте в купа на едро или средно ренде. На същото ренде върху картофите рендосайте и сиренето.
2. Прибавете намачкания чесън, наситнените копърови листа и поръсете със сол, пипер, лют пипер, кимион и галета.
3. Разтопете маслото и залейте сместа. Разбъркайте много добре докато се получи картофена кайма.
4. С ръце оформете подобни на кебапчета пурички от сместа. Ако е твърде лепкава, приберете за малко в хладилник. Готовите парти хапки можете също да приберете в хладилник и дори да си запазите от тях във фризера за друго готвене. Ако пък бързате и ги искате веднага, преминете към пърженето.
5. Сипете олиото в тиган с незалепващо покритие колкото да покрие съвсем леко дъното. Пържете на умерен огън от всички страни за по 3-4 минути - трябва да хванат златист и апетитен загар.
6. По желание поднесете със сос за потапяне на доматена основа или пюрирайте заквасена сметана с малко кисело мляко, чесън, магданоз и сол.
Източник: YouTube/Recipes of the world
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ