Пържени понички от млечно тесто
Домашни понички на маслена баня, замесени с мая и мляко.
Необходими продукти:
- 500 грама брашно
- 250 мл прясно мляко
- 15 грама прясна мая
- 60 грама масло
- 40 грама захар
- сол на вкус
- растителна мазнина за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне:
1. Загрейте млякото на стайна температура. Маята стрийте в пресятото в удобен за месене съд брашно, като си помагате с ръце. Направете същото и с маслото.
2. Добавете сол и захар, яйцата и млякото. Месете поне 10 минути до получаването на нелепкаво меко тесто. Оставете го да втасва на топло за 1 час.
3. Премесете отново тестото и го оформете на малки топчици, Използвайте още брашно ако е необходимо. Оформете от топчиците малки питки и ги оставете настрана да втасат за известно време. След това с палец направете дупка в средата им.
4. Загрейте силно голямо количество олио и пържете поничките от всяка страна за по-малко от минута или докато не прецените, че са готови. Вадете върху домакинска хартия, за да се отцедят.
5. При поднасяне поръсете с пудра захар или полейте с любимия топинг.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ