Понички от кефир
Домашни пържени понички с кефир.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. брашно
- 250 мл кефир
- 1 яйце
- 5 с.л. захар
- щипка сол
- 1/2 ч.л. сода
- 3 с.л. олио
- мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
1. Разбийте в купа яйцето със захарта. Добавете кефира, солта и содата и разбъркайте.
2. Налейте олиото и пресейте брашното в сместа. Замесете тесто. Можете да приберете половината от него в хладилник, за да не преядете с понички. Останалата част оставете да втаса 10-тина минути.
3. Разточете тестото на дебела кора върху набрашнен плот. С отвора на неголяма чаша изрежете поничките, а с пръст направете дупка.
4. Сгорещете олио в тенджера и пържете на маслена баня до получаването на златиста коричка. Можете да изпечете на фурна, но няма да е така блазнещо. Друг вариант е да сготвите във фритюрник.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ