Пържени мини мекички с кайма и лук
Пържени питки с кайма или мекици с плънка и суха мая.
Апетитни мекици или пирожки с месо се готвят в канала Всегда Вкусно. Малките хлебчета с месо са идеална закуска или обяд, но направата им изисква време и търпение, защото тестото е лепкаво и трябва да втасва.
Първо в купа се оставя маята да шупне в компанията на захар и топла вода. После се добавя към пресятото брашно, смесено със сол, налива се олио и се замесва лепкаво тесто. Покрийте го с фолио и оставете да втаса за един час - време, през което можете да направите плънката и сос за поднасяне по желание.
За каймяната смес замесете мляно месо с наситнен лук и подправки по избор и на вкус. Сос можете да си спретнете като разбъркате заедно еднакви количества майонеза и заквасена сметана и добавите в сместа намачкан чесън и наситнен копър. Втасалото тесто прехвърлете на обилно намазнен плот и по желание разделете на две части. Всяка от тях нарежете на 8 парчета, а всяко парче раздърпайте на блат. В средата слагайте от каймата и завивайте на кошничка. Как - ще разбрете от видеото.
Пържете в сгорещено олио на слаба температура за по 4 минути от страна, като започнете откъм отвора на питките. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия. Поднесете топли, с поръска от пресен лук и сос по желание. Точните продукти и стъпки на направа можете да откриете ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ