Пържени картофени хлебчета с кашкавал
Питки от картофи с плънка от кашкавал. Подобие на пържена баничка от картофи.
Необходими продукти:
- 500-600 г картофи
- 1 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. растителна мазнина (олио или зехтин)
- 1 сочна връзка магданоз - само листата
- 1 яйце
- 250 г брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 150-200 г кашкавал
- олио за готвене
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете и сложете цели в тенджера. Залейте с вода и варете под капак 25 минути след кипване.
2. Прехвърлете картофите в купа и ги намачкайте с преса.
3. Добавете 2 с.л. растителна мазнина, наситнените листа на връзка магданоз, сол, черен пипер и 1 яйце. Разбъркайте.
4. Пресейте брашното и бакпулвра отгоре и замесете тесто. Леко е лепкаво, но с качествено набрашняване се обуздава.
5. Разделете тестото на 2 равни части. Върху набрашнен плот набрашнете едната и разточете на кръгъл блат като за пица. Разточете след това и второто парче на същата по големина плоска питка с дебелина около 2 см.
6. Нарежете кашкавала на 6 продълговати парчета и ги подредете с отстояние едно от друго на едната кора от ръба към центъра. Отгоре захлупете с втората кора и прещипете с вилица краищата.
7. С нож нарежете 6 триъгълни парчета все едно режете пица, като следите кашкавалът да е в средата на всяко парче. След това прещипете краищата, ако има нужда.
8. Сгорещете олио в тиган колкото да покрива дъното на умерен огън. Гответе за по 2-3 минути от страна хлебчетата и вадете в отделен съд. Поднесете за заксука, основнно или междинно прихапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ