Пържени домашни понички с шоколад
Домашна поничка с шоколадова глазура.
Необходими продукти:
- 600 г брашно
- 11 г суха мая
- ванилия на прах
- щипка сол
- 80 г захар
- 2 яйца
- 60 г масло
- 250 мл топло мляко (около 40-45 градуса)
- 1 л олио
За глазурата (по желание):
- 100 г бял шоколад или бял шоколадов кувертюр + 2 с.л. течна сметана
- 100 г млечен или тъмен шоколад + 2 с.л. течна сметана
- шарени пръчици за декорация
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа, а маслото разтопете.
2. Разбийте яйцата в друга купичка.
3. Добавете към брашното маята, ванилията и щипка сол и разбъркайте. След това добавете захарта и разбъркайте пак. Оформете кладенче. Работете с вилица.
4. Изсипете в кладенчето яйцата и маслото и разбъркайте с вилицата докато съставките се смесят. Добавете и млякото и разбъркайте добре с останалите съставки. След това в купата продължете да работите на ръка като месите. Постепенно тестото ще спира да лепи по ръцете. На този етап не е необходимо да е идеално гладко. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло за 1 час.
5. Разделете тестото на две парчета за по-лесна работа. Премесете докато спре да се лепи. С чаша или голяма кръгла формичка изрежете кръгове. В тях изрежете дупки с малка кръгла формичка за сладки. Редете готовите понички върху набрашнен плот докато сте готови с цялото тесто.
6. Сгорещете олиото в дълбок тиган. Пускайте поничките да се пържат за по 2-2:30 минути от страна до образуването на златиста коричка. Вадете в чиния, застлана с домакинска хартия. Изчакайте да се охладят.
7. Ако правите кувертюр, разтопете шоколада със сметаната. После топвайте поничките от едната страна. Редете в чиния и по желание поръсете с шарени пръчици.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ