Пържени бутчета със сметана и картофи
Основно с пилешко и гарнитура със сметанов сос, сготвено за по-малко от час и сервирано топло и свежо.
Необходими продукти:
- 6 горни пилешки бутчета
- сол и пипер
- 1 ч.л. с връх сладък пипер
- 1 ч.л. провансалски микс (или си смесете сух босилек с риган и розмарин)
- 1 ч.л. горчица
- 2 с.л. олио
- 2-3 скилидки чесън
- пресни листа копър + 30 г масло, сол и пипер
- 6 картофа
- 1 с.л. олио + 20 г масло
- 150 мл млечна незаквасена готварска сметана
Начин на приготвяне:
1. Пилешките бутчета обтрийте със сол и пипер и прехвърлете в купа.
2. Поръсете отгоре червения пипер, микса прованс и сипете горчицата и 2 с.л. олио. С ръце разтъркайте и настискайте месото с подправките, за да се обтрият хубаво. Оставете настрана за 15-20 минути и докато сготвите останалите продукти, месото ще се е мариновало.
3. Наситнете чесъна, наситнете и си запазете копъровите листа.
4. Картофите обелете, нарежете на едри продълговати парчета, измийте добре и прехвърлете в тенджера. Залейте с топла вода, сложете на силен огън да кипнат и след като заврят, намалете огъня на умерен към слаб. Оставете да се варят.
5. Вземете голям тиган - с диаметър 28 см. и в него сгорещете на умерен към силен огън 1 с.л. олио. Пуснете маслото и щом се разтопи, добавете наситнения чесън. Бъркайте 1 минута и положете бутчетата плътно едно до друго да се запържат в ароматното масло. Намалете огъня и гответе до образуването на златиста коричка - 6-7 минути. Обърнете и гответе от другата страна още толкова време.
6. Налйете сметаната в тигана, обърнете отново бутчетата, изчакайте да кипне, сложете капак и оставете да къкри 7-8 минути.
7. През това време отцедете картофите от водата на варенето и ги прехвърлете в съд, където да запазят топлината си. Прибавете 30 г масло, овкусете със сол и пипер и поръсете листата копър. Разбъркайте.
8. Картофките разпределете в индивидуални порции. След това сложете по две парчета месо във всяка чиния и отгоре залейте с по лъжичка от соса на готвенето. Поднесете докато е топло.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ