Пържени банички с кашкавал
Пържени пурички с кашкавал в обвивка от тесто.
Необходими продукти:
- 300 г кашкавал (или друго жълто сирене по желание); важно е да е с правоъгълна форма, за да може да се нареже на правилни парчета
- 1/2 пакет фини кори
- 1 белтък
- чубрица или друга подправка по желание
- олио (много) за пържене на маслена баня
- сос по желание (доматен с наситнен пресен лук в него, чеснов или майонезен)
Начин на приготвяне:
1. Всеки лист фино тесто разделете на 4 правоъгълника. Нарежете на правоъгълници и кашкавала, като се стремите да не са много дебели и дължината им да е с 1/4 по-малка от тази на изрезките от тестото.
2. Поръсете по желание листовете тесто с чубрица или друга подправка.
3. Сложете в единия край гредичка кашкавал, завийте навътре стърчащите крайща и завъртете на пуричка.
4. Преди последното завиване намажете с белтък, за да не се разтвори. Работете така до изчерпване на количеството кашкавал.
5. Сгорещете олио в дълбок съд (тенджерка) за пържене на маслена баня. Застелете си чиния с домакинска хартия, за да вадите в нея пуричките. Пригответе си и подходящи щипки, с които да пускате баничките и да ги вадите от мазнината.
6. Пържете до образуването на златиста коричка, като можете да готвите няколко пурички едновременно.
7. Поднесете с подходящ сос за топкане според вкуса ви.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ