Пържена коприва с яйца и масло
Каша от коприва с масло, яйца и заливка от пипер.
Пролетта дойде, а с нея тревите избуяват и свежите рецепти с пресни зеленини отново са на мода. Сред най-българските пролетни ядливи билки е копривата, която наред със спанака, лапада и пресния лук е ярък представител на пролетната народна кухня. Кашата от коприва има много варианти - едни я сервират с ориз, други със сирене, но в канала Dazzle Spoon откриваме доста по-интересен вариант.
Не е задължително да изполвате сушена коприва, когато навън избуява прясната. Сухата е вариант да си сготвите ястието и през зимата, но 100-150 г пресни листа от коприва ще ви свършат перфектна работа за това ястие. Сварете за 10-15 минути след кипването на слаб огън. После пюрирайте.
В тиган се сгорещява масло и в него се запържва брашно. Налива се пюрето от коприва и се готви няколко минути. Отделно в сгорещено масло се запържват яйца. Копривата се овкусява със сол и се прехвърля в чиния. Покрива се с пържени яйца, а в маслото от готвенето им се запържва червен пипер, с който се поливат яйцата. Рохки или твърди - вие си избирате. На фиала на готвенето имате страхотен обяд или лека безмесна вечеря.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ