Шаран с ориз, гъби, лук и стафиди
Пълнен шаран по рецепта за Никулден с оризова запръжка.
Необходими продукти:
- 1 цял шаран – около 1,5 – 2 кг
- 2 големи глави лук
- 100 г ориз (1/2 ч.ч.)
- 100 г стафиди
- 150-200 г печурки - пресни
- 60 мл олио
- сол
- черен пипер
- кимион
- лимон/лимонов сок
- вода
Начин на приготвяне:
1. Почистете хубаво рибата, осолете я отвътре и отвън и я оставете да дръпне солта.
2. През това време направете плънката, като в касерола запържите с олиото лука, нарязан на ситно, след това добавите в него ориза, чаша и половина вода и нарязаните на ситни кубчета печурки. Оставете да се готви докато водата се абсорбира.
3. Нарежете стафидите на 2, като намокрите ножа преди да започнете да ги режете. Така няма да се лепят по него и по дъската. Прибавете ги към плънката, както и подправки от гореизброените на вкус.
4. Размешайте хубаво и напълнете шарана. Най-лесно става с ръце, но ще трябва да изчакате плънката да позастине. След това зашийте хубаво с дебел конец. Става доста трудно, така че можете да си потърсите помощник, който да държи рибата, за да не се пързаля.
5. Поставете рибата в тава, на дъното, на която сте сложили алуминиево фолио. Сипете 100 мл вода, поръсете шарана с още от подправките по желание и увийте с друго фолио тавата така, че да не излиза парата.
6. Печете на 200 градуса в средата на фурна фурна без вентилатор за 45 мин. След това махнете фолиото и допечете до готовност.
7. Сервирайте шарана в компанията на резени лимон, лимонов сок и чаша хубаво вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ