Никулденски шаран с ориз, орехи и лук
Пълнен шаран с ядки и запръжка от ориз.
Класически пълнен шаран с ориз, изпечен на фурна, готви Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Кулинарят залага на класиката - шаран на фурна за Никулден, като плънката също е традиционна - от ориз с лук и орехи. Но какво му трябва повече на рибокът, за да е вкусен? Може би щипка любов, която е идеалната притурка към всяко ястие.
Първо се започва с почистването на рибата. Но как е най-практично - Иван Звездев обяснява във видеото си подробно как да се почисти шаран в домашни условия, за да стане идеален - гледайте и се насладете на лесното чистене на риба и уникалните съвети. А след като шаранът е напълно готов, го обтрийте със сол и оставете да почака апетитната си плънка.
За пълнежът на рибата се задушава лук в мазнина, добавят се наситнени орехови ядки и след това измит ориз. Налива се немного вода и се овкусява с подправки. А щом зърната изпият водата, плънката е готова. Остава да напъхате в корема на рибата и да зашиете. По желание направете прорези по гърба и пъхнете в тях резени лимон. Ще станат горчиви, но ще ароматизират. Покапете достойно с мазнинка и е време за печене.
А колко време ще прекара празничната риба във фурната, зависи от големината ѝ. Видеото на Звездев дава подробни инструкции както за грамажа на отделните съставки, така и за времетраенето на термичната обработка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ