Пълнен патладжан с кайма и гъби
Рецептата може да се приготви и във вариант с доматено пюре, вместо кисело мляко, но с млякото се получава едно малко по-необичайно съчетание на вкусове.
Необходими продукти:
- 250 г телешка кайма
- 1 средно голям патладжан
- 4 големи гъби
- ½ малка глава лук
- ½ малък морков
- ½ малка зелена чушка
- 2 малки скилидки чесън
- ¼ кофичка кисело мляко
- Настърган кашкавал, за поръсване
- Зехтин
- Сол и пипер на вкус
- Кимион
- Червен пипер
- Чубрица
Начин на приготвяне:
Срязваме патладжана наполовина по дължина и издълбаваме месото. Половината го нарязваме много фино, а останалото заделяме за друго ястие. Нарязваме гъбите ситно. Смесваме каймата със ситно нарязаните лук, морков и чушка. Ако е необходимо, добавяме и едно яйце, за да слепи сместа. Подправяме със сол, черен и червен пипер, кимион и чубрица.След това прибавяме ситно нарязаните гъби и патладжан. Счукваме чесъна и го смесваме с киселото мляко и малко зехтин. Добавяме сместа в каймата и разбъркваме много добре. Поръсваме издълбаните патладжани с малко зехтин и сол и ги напълваме с каймата. Наливаме малко вода в тавичката, така че да достигне до около 1/3 от пълнените патладжани и слагаме в предварително загрята на 200С фурна. Печем до готовност, като 5 мин. преди края на печенето добавяме настъргания кашкавал. Когато се разтопи, изваждаме ястието и поднасяме горещо, по желание с млечно-чеснов сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ