Пълнени патладжани по руски
Лодки от патладжани с ориз, варени яйца и кашкавал.
Необходими продукти:
- 4 патладжана
- 4 яйца
- 2 глави лук
- 1 ч.ч. ориз
- 2 с.л. доматен концентрат или кетчуп
- сол и пипер на вкус
- растителна мазнина за готвене
- 50 мл бяло вино
- 2 ч.ч. бульон (месен или зеленчуков)
- връзка пресен магданоз
- кашкавал по желание
Начин на приготвяне:
1. Разполовете патладжаните по дължина, за да се получат лодки. С чаена лъжичка изгребете част от сърцевината, за да можете да ги напълните. Не изтънявайте кората прекалено много, защото може да се счупи след изпичане. Надупчете патладжаните с клечки за зъби и обтрийте със сол. Изгребаната сърцевина също посолете. Оставете да престоят 15 минути и след това отмийте под течаща вода. Така ще изтече горчивината на зеленчука, ако има такава.
2. Лука наситнете. Сгорещете зехтина в тенджерка или касерола и запържете в него за 3 минути лука. След това добавете и измития ориз. Налейте виното и гответе докато се редуцира.
3. Сипете доматения концентрат, добавете сърцевината от патладжаните, налейте бульона и овкусете със сол и пипер. Оставете да къкри докато се редуцира течността.
4. През това време сварете яйцата.
5. Сварените яйца нарежете в готовата плънка. Добавете и магданоза, като си запазите и листенца за украса.
6. Разбъркайте добре плънката. Застелете тава с хартия за печене и подредете в нея лодките патладжани. Разпределете плънката в тях.
7. Печете на 180 градуса за 30-тина минути.
8. След изваждане по желание поръсете с рендосан кашкавал и листенца пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ