Пълнени домати с кайма и ориз
Доматени кошнички с месо и ориз.
Необходими продукти:
- 6 големи твърди домата
- 300 г кайма
- 2/3 ч.ч. ориз
- 3 скилидки чесън
- наситнен магданоз
- 1 глава лук
- сол, пипер и кимион на вкус
- растителна мазнина
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Отрежете горните капачета на доматите и нежно с чаена лъжичка изгребете от вътрешността, за да се получат кошнички. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене. Изгребаната сърцевина наситнете с нож и прехвърлете в цедка. Натиснете с ръка или обратното на лъжица, за да се отцеди водата от нея.
2. Ориза сварете в голямо количество вода, като го оставите леко ал денте. След това отцедете течността от зърната. Не е нужно да ги шокирате. По скоро оставете топлината да доизпари останалата влага.
3. Лука и чесъна настинете. Сгорещете 2-3 с.л. растителна мазнина в тиган и в нея запържете лука и чесъна докато станат стъклени. След това добавете каймата и гответе докато се разпадне на трохи. Добавете ориза, овкусете със сол, пипер и кимион и гответе докато се получи пръхкава смес. Налейте и отцедените домати. Гответе още 2-3 минути.
4. С получената смес напълнете доматите. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-30 минути. След това поръсете с рендосан кашкавал и по желание с наситнен магданоз и запечете за още 3-4 минути.
5. Готово е за сервиране. По три в порция сложете, ако е за основно, по 2 - ако е за предястие и по 1 - за гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ