Доматени кошнички с телешко
Доматени лодки с кайма и подправки.
Бон Апети
Излъчен на 24.07.2017
Сарми от домати с кайма или пълнени домати със запръжка от мляно месо, лук, ориз и сирене показват Лора и Стоян, като предлагат да разнообразим традиционната рецепта за доматени кошнички с нещо по-ралично и също така вкусно - с ориенталска нотка, която идва от добавените в месото мента и канела.
Първо се прави плънката, като лук и чесън се запържват в зехтин и към тях се добавя каймата. Щом спре да отделя течност и стане на трохи, сипваме ориз басмати и малко вода или бульон и оставяме оризът да се сготви до прозрачност. Овкусяваме освен с традиционните сол и пипер и с добавка от наситнена прясна мента и канела на прах. Доматите се почистват от сърцевината, а тя се нарязва на кубчета и се смесва с бяло сирене. После се добавя в тигана при каймата. Звучи странно, но трябва да се опита.
Доматените кошнички се пълнят със сместа и се запичат за 25 минути на 180 градуса. А през това време правим ароматни трохи за поръсване от смлян в чопър хляб със зехтин и риган. След това запичаме и него за 10 минути. Кошничките се поднасят с хрупкавите трохи и пресни листенца за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ