Просеник - соден хляб с царевично брашно
Качамачена питка с кисело мляко и сода.
Бедняшки хляб с царевчно брашно, качамак, содена питка с царевично брашно или пък просто хляб без месене - всички тези български традиции се обединяват в една рецепта на Милена, в която виждаме как се прави питка без втасване и месене на основата на царевично брашно, замесено със сода, оцет и кисело мляко. Така са правили бедните хора едно време, за да нахранят семействата си, но днес рецептата, която кулинарната влогърка Милена ни показва в канала си е модерна алтернатива на обикновените домашни хлябове.
За всикчки заети домакини или за онези, които искат да доближат домашната си кухня до корените на своите предци, тази рецепта е идеално предложение да започнат кулинарната си трансформация или просто да си припомнят сладките летни ваканции в дома на баба. В купа се смесват едросмляно (не използвайте царевично нишесте) царевично брашно и обикновено бяло брашно. Содата се разбива с киселото мляко (нещо, което водещите във видеото пропуснаха да кажат). След това при брашната се вкарва солта, киселото мляко и оцета. Бърка се до образуването на странни трохи. Добавя се вода със стайна температура до получаването на смес с консистенцията на много гъста боза или гъсто кексово тесто. Не се работи с миксер, можете да използвате шпатула или ръцете си - все пак това е хляб.
Остава да намаслим тава и да прехвърлим тестото вътре. После идва борбата по заравняването, а накрая влиза във фурната на 200 градуса. Колко време ще се пече - зависи от дебелината. Можете да го направите по-тъничко, за да е хрупкаво или да заложите на по-дебела сърцевина, която да придава автентичния вкус на царевичен хляб. Проверявайте с клечка за зъби. Готвенето отнема между 20 и 45 минути.
След това изчакайте питката да се охлади и чак тогава извадете от тавата. Можете да сервирате като закуска със сирене, кисело мляко или домашен мармалад. Можете да покапете с мед за сладост. Преценете как ще ви хареса най-много.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ