Месене на селски хляб вкъщи
Домашен селски хляб с вода и олио.
Домашният хляб е традиция, а месенето на селски хляб изисква малко продукти и освен маята, всичко в тази питка е постно. Работата по направата му е малко, но втасването отнема повечко време, обяснява Миро от канала Готвене за начинаещи.
Първо в купа се пресяват 400 г бяло брашно и към него се добавят 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и половин пакет суха мая. Разбърква се и се наливат 200 мл студена вода и 1 с.л. олио. От тази смес се оформя нелепнещо тесто, което се намазнява и се оставя да втаса за 3 часа. Следва да се премеси, оформи като хляб или питка и да се остави за повторно втасване за 40-тина минути. После се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност - около 35 минути - следете коричката, по нея ще разбрете кога е готов.
След изваждане можете да оставите върху решетка да се охлади - така ще има твърда коричка. А ако я искате по-мека, напръскайте с мокри ръце и покрийте с хавлиена кърпа за 10 минути. Ето готов домашен насъщен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ