Соден хляб с мляко и стафиди
Питка със сода, мляко и сушени плодове.
Необходими продукти:
- 4 ч.ч. брашно (550 г)
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. кремотартар или 1 ч.л. лимонена киселина
- 3/4 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. захар (100 грама)
- 60 г масло
- 120 г стафиди
- 100 мл ром, ликьор или друг ароматен алкохол
- 200 мл мляко
Начин на приготвяне:
1.Стафидите накиснете в алкохола.
2. В купа пресейте брашното със содата. Добавете кремотратара или лимонтозу и солта и захарта.
3. Залейте с разтопеното на водна бяна масло и млякото - на стайна температура.
4. Месете докато тестото стане меко и спре да се лепи по ръцете.
5. Отцедете стафидите от ароматния алкохол и ги добавете в тестото. Първоначално ще се дърпат, но после постепенно ще влязат в него.
6. Оставете да почине за 10-15 минути. Разделете на 2 топки, премесете отново и оформете питки. С нож разрежете на кръст горната кора.
7. Прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене и печете на 180 градуса за 1 час или докато не прецените, че хлябът е готов.
8. След изваждане напръскайте леко с вода и оставете да почине. Можете да увиете в хавлиена кърпа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ