Шуменска дроб сарма с булгур
Шуменско дробено или дроб сарма с пресен лук и яйца.
Дробине, Дроб сарма, Подробица със заливка, мусака от агнешка карантия, Дробено - това са все родни наименования на познатата дроб сарма, която през пролетта се прави от агнешки дреболии с ориз и лук и обикновено се поднася със заливка от яйца, брашно и кисело мляко - традиционната коричка за мусака. Но Миро от канала Готвене за начинаещи избира да покаже различен вариант на дроб сарма по шуменски. Ето и как се прави ястието.
Избраната агнешка карантия се вари, като се отпенва периодично. В тиган се запържва стар лук, а после към него се добавят измити ориз и булгур. За по-елегантен вкус, можете да сложите и масло. А иначе овкусявате със сол и пипер, добавяте щедро количество джоджен и снемате от огъня. Сварените карантийки се наситняват и се смесват със запръжката. Залива се с вода и с разбити яйца с мляко. Добавя се и голямо количество наситнен пресен лук. Разбърква се и се пече дълго време, като периодично се отваря и се бърка.
Готовото ястие е с леко кремообразен център, но това не бива да ви притеснява. По желание можете да си го сервирате с още свеж джоджен и лъжица кисело мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ