Регистрация

Празнични козунаци за цялата фамилия

Празнични козунаци за цялата фамилия
Средно   |   Порции 35   |   Видяна: 1608

Козунак със сушени плодове и глазура от бити белтъци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,5 л мляко
  • 20 жълтъка
  • 400 г маргарин
  • 100 г масло
  • 1 кг захар
  • 2 с.л. коняк
  • 180 г жива мая
  • 500 г стафиди
  • 5 пакета ванилова захар
  • 3 кг брашно

За украсата (по желание):

  • белтъци
  • пудра захр
  • сол
  • лимонов сок

Начин на приготвяне:

От тези количества направих много козуначени хлебчета за цялата фамилия. Можете да видите на снимката. Предполага се, че семейството се нуждае от двойно или тройно по-малко десерти, затова намалете пропорциите, ако се притеснявате, че няма на кого да раздавате.

1. Подгрейте млякото в голям съд до 38-40 градуса, но не повече. Добавете в него 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и натрошете маята. Изчакайте да се активира.

2. Пресейте 2,5 кг. брашно, останалото си запазете. Изсипете млякото с маята в брашното и разбъркайте докато се получи меко и лепкаво тесто. После оставете на топло да втаса за около час.

3. Разбийте жълтъците със захарта докато сместа побелее. След това добавете към втасалото тесто и започнете да го размесвате. Сипете ваниловата захар и коняка.

4. Маслото и маргарина НЕ се разтапят в тази рецепта. Най-добре ги извадете за няколко часа да омекнат на стайна температура.

5. Вземете си маслото, маргарина и останалото брашно - с тези съставки вече трябва да постигнете нелепкаво, еластично и меко тесто. Месете го колкото ви стигат сили - аз викам и мъжката част вкъщи да помага.

6. След това приберете тестото в намазнена неметална голяма купа, натъркайте го с мазнина отгоре, покрийте със стреч фолио и оставете да втаса до удвояване на обема. Трбява да е топло в стаята.

7. Премесете тестото, като вкарате в него постепенно и стафидите. По желание предварително можете да ги накиснете в ароматен алкохол за няколко часа. Не е задължително. Вместо тях можете да използвате и други сушени плодове - ако са големи, ги нарежете на по-малки парченца.

8. Намаслете и поръсете с галета формички и тави с високи бордове. Разпределете в тях тестото, като ги напълните на 1/3. Тези козунаци не се плетат, но ако желаете, можете да го направите. Или просто да нахвърляте хаотично къшеи тесто, без да натискате.

9. Сложете първата порция сладки хлебчета във фурната и я пуснете на 50 градуса. Не затваряйте вратата. Дръжте така половин час, после затворете, увеличете градусите на 220 и печете 15 минути. След това намалете на 180 градуса и гответе до готовност. Ето как се получава съвършено изпечен козунак.

10. След изваждане от фурната оставете да се охлади и после извадете върху решетка. А през това време смъкнете градусите на фурната и действайте със следващата порция (ако има такава).

11. По желание можете да направите украса от бити белтъци. И без това ще ви останат от готвенето. 20 белтъка обаче са прекалено много. На мен ми стигнаха 5. Правилото е на 5 белтъка се слага 1/3 ч.л. сол и се разбива с миксер до побеляване. После се добавят 200 грама пудра захр и сокът от половин лимон. Получава се бял спихав крем, който можете да намажете върху хлебчетата или пък да приберете в найлонов плик, да отрежете връхчето и да рисувате като с пош. Този уред обаче не е подходящ за типа крем. Накрая можете да поръсите с шарени или шоколадови пръчици.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 3 часа
Време за готвене: 8 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта